Grilujte a opékejte s lehkostí a radostí v přírodě. Že nevíte jak na to? Potom si přečtěte tento článek, kde naleznete několik rad a tipů na grilování v divočině. Uvidíte, že to není žádná věda. Naopak. Grilování v přírodě je zábava.
Co je lepší? Maso zprudka pečené nebo pomalu grilované? Obojí má něco do sebe, ale vždycky záleží na vašich chuťových preferencí. Věřte tomu, že taková grilovaná krkovička pečená nebo grilovaná v přírodě má něco do sebe. A doma si takovou pochoutku těžko uděláte.
Jste však začátečník a grilování v přírodě je pro vás teprve premiérou? Žádný strach. Nikdo učený z nebe nespadl a od toho je tento článek, který vám pomůže s prvotními obtížemi. S rostoucí praxí už vám všechno půjde samo.
Nic není důležitějšího, než správný výběr místa. Musíme vybrat takové místo, kde nehrozí riziko požáru. To znamená, že se vyhneme například blízkosti stohů a rozhodně není dobré zakládat oheň pod větvemi, na kořenech stromů nebo lesní hrabance. To vše samozřejmě za předpokladu, že se na daném místě smí rozdělávat oheň.
Zakládáte ohniště poprvé? Pak si v každém případě nasbírejte kameny, kterými ohniště obložite. To opět z důvodu bezpečnosti, aby se oheň nešířil dál. Nezapomínejte, že založením ohně přebíráte veškerou odpovědnost. Je také na vás oheň řádně uhasit.
A teď to nejlepší. Jdeme na grilování. Co budeme potřebovat? Postačí nám grilovací mřížka. A to je vlastně úplně všechno. Nic víc nepotřebujeme. Grilovací mřížku položíme na kameny - stačí ze dvou stran. Mřížka musí být svým středem nad ohněm. Pak už jen sledujeme, jak oheň nahřívá mřížku a s tím i dobroty, které máte sebou na grilování.
Péct můžete i tak, že si maso, případně jinou pochutinu zabalíte do alobalu a položíte na mřížku. I to je jeden z velice oblíbených způsobů.
Pro inspiraci můžete nahlédnout sem, do kategorie vařiče, grily.
Najdete tam:
Žádný strach. I tak si můžete upéct svou oblíbenou masovou pochoutku. Zabere to maličko víc času, ale výsledek stojí za to. O čem mluvíme? Setenův hrnec umí řešit vaše požadavky. Co k tomu bude potřeba?
Další postup je jednoduchý. Rozdělejte oheň a přiložte k němu kameny. Žár musí být poměrně velký, aby (suché) kameny přijaly dostatek tepla. Mezitím vyhlubte zhruba 50 centimetrů hlubokou díru. Následně zapíchněte kolik a na dno vysypte polovinu žhavých uhlíků a přiložte polovinu rozpálených kamenů. Na ně položte maso zabalené v pečícím papíru, alobalu nebo v již řečených kopřivových listech. Přidejte zbytek rozžhavených kamenů a uhlíků. Díru zahrabte a pečlivě udusejte. Počkejte zhruba 15 minut a vytáhněte kolík. Do vzniklé díry nalijte cca 2 litry vody a potom už nezbývá nic jiného, nežli čekat. Zhruba dvě hodiny.
Pečení na kamenech
Jestliže nemáte grilovací mřížku, můžete si maso nebo zeleninu opéct přímo na kameni. Důležité je, aby se kámen ohněm pořádně nahřál. Doporučujeme do ohniště vložit kámen, který je plochý a čistý. Pak už můžete opékat podle libosti.
Na grilování v přírodě skutečně nic není. Nyní víte, jak si poradit, když si do batohu zapomenete přibalit grilovací mřížku. Nic není ztraceno. A pokud dodržíte všechny bezpečnostní zásady, pak vám v příjemném posezení u ohýnku s nějakou dobrotou nic nebrání.