Pokud vás při slovech myši a hmyz polévá studený pot, tak pro vás máme špatné zprávy – a se již podíváme jak chceme hluboko do lidské historie, tak všechny katastrofy, války a pády civilizací obvykle následoval i vzestup myší, krys a hmyzu, co na lidech cizopasí (upřímně zase, tak jako my na jiných tvorech). To ale nijak nesnižuje jejich nebezpečnost, protože často roznášejí všelijaké nemoci a co je nejhorší – zcela kontaminují jakékoliv vaše zásoby jídla svým trusem a močí. Otázka proto je, jak se jich zbavit a to nejlépe všech?
V přírodě a na chatách na nás toho čeká z biologických atlasů mnohé. S něčím se dá utkat za pomoci chytrosti na naší straně (myši), agresivního a masového nasazení chemických zbraní (hmyz), popřípadě uzavření paktu s jiným druhem, který vyžene jiný (tisíciletí lidské historie ukazují, že kočka je v této věci asi ta nejlepší volba).
Pro tu menší (a drsnější) část lidí na této planetě jsou hmyz i hlodavci jen vítané zpestření jejich jídelníčku, my ostatní se jich ovšem musíme stranit a bojovat s nimi, jak to jen jde, protože znehodnotí mnohem více jídla, nežli snědí. I osoba zvyklá řešit vše zbraněmi a násilím patrně ke své značné nelibosti shledá, že jsou jisté situace v životě lidském i survivalu a bushcraftu, které prostě se zbraněmi nevyřešíte. A hmyz a myši jsou jedna z nich. Myši umí lézt mimochodem i po zcela kolmých zdech typu omítka a prokoušou zcela vše kromě kovu, takže zapomeňte na to, že by se snad nějak nedostaly dovnitř, pokud opravdu nechtějí.
Když je člověk někde v přírodě, tak se nám celá situace ještě o to více komplikuje, jelikož člověk u sebe obvykle nemá žádné další speciální vybavení a zázemí, co má doma.
Na prvním místě je zde základní pořádek. Když na místě necháte jeden drobek a všimne si ho jeden mravenec, o chvíli později je jich tam tisíc. A totéž platí i pro jiné typy živočichů. Pakliže necháte okolo sebe příliš mnoho nedojedeného jídla a speciálně volně přístupného, tak je to ložená pozvánka.
Plechovky ani obaly od jídla neudržujte nikdy okolo tábořiště nebo doma volně ložené v koši, vy to sice necítíte, ale zvíře na 100 % ano – motýl cítí samičku i 10 km a medvěd cítí maso na desítky kilometrů též, takž hmyz ani myši určitě nepodceňujte! Plechovky v přírodě opálit a zahrabat. Obaly zabalit do plastového pytle a pověsit na strom či zapíchnutý klacek.
Místo, které berete jako „jídelně čisté“, pokud jste někde na chatě a máte myši / plšíky / rejsky / krysy, takové určitě není, protože ony potvůrky prošmejdí vše a speciálně tu velkou plochou voňavou věc (kuchyňský stůl), po které se tak snadno chodí – určitě před použitím pokaždé omýt dezinfekcí (bohatě stačí i jen běžné mýdlo).
Jestliže má vaše území s domem / pobytem v přírodě v rajonu kočka, lasička či něco podobného, myším se zde nijak přehnaně dařit nebude…
Prakticky jakýkoliv kousek jídla je dobrým lákadlem – stačí i jen kousek máznutého tuku na past a zvědavý tvoreček místo určitě prostuduje svým nosem (jen pozor, ať nechytíte vašeho opilého kamaráda, co jde na WC ve 3 ráno, člena rodiny – prst malého dítěte nebo tak tak někoho…).
Vyrobit improvizovanou past na myš není nijak složité – stačí položit velkou plechovku, kam chcete a na ni dřevo, po kterém může jako po prkně nahoru. Dovnitř dejte kousek jídla (popřípadě na velmi tenký provázek na kolmo uvázaný přes plechovku s jídlem uprostřed), pak dotyčný hlodavec-hladovec odsud nebude pochopitelně moci nahoru. Jen pozor ale, ať to respektuje velikost tvora, protože na ty opravdu největší krysy to bude chtít spíše kýbl.
Velká želená past na krysy se dá použít i k lovu drobného ptactva a hadů. Těch bývá potřeba také více samozřejmě. Úplně ta nejlepší prevence myšího zamoření je samozřejmě nějaký lasicovitý či kočičí hlídač.
Na všelijakých fajnovějších chatách se v první řadě samozřejmě nabízí insekticidy všeho druhu.
To nejlepší, co si můžete na hmyz vyrobit někde v přírodě, je ale udělat si výtah tekutých silic z kůry břízy nebo klidně i jakéhokoliv dřeva, jen to trvá déle.
Jíst se dá samozřejmě zcela všechno biologicky dostatečně velké a nejedovaté. Zvíře / hmyz by ale zcela určitě a na 100 % mělo být normální a zdravé, ne polomrtvé někde či evidentně s podivnými příznaky (vředy na játrech u myší), polehávání u hmyzu, … Potom raději daný kus nejezte.
Myši a krysy je nutné povařit opravdu natolik dobře, aby to zabilo případné všechny bacily, cizopasníky a podobné věci žijící uvnitř.
Ještě než s podobnými kulinářskými experimenty ale začnete, uvědomte si, že je to pro moderního člověka otázka spíše psychologická. Uvědomte si, že veverka je technicky vzato jen krysa s jiným ocáskem a přesto je pro všechny lidi symbolem roztomilosti na rozdíl od krys a myší.