Mít pořádné zásoby jídla na zlé časy, to je věc, která je jasná, každému modernímu prepperovi a survivalistovi. Ale to že máte dost jídla neznamená ještě, že je to jídlo správné. Faktem je, že typ potravin, jaké si uložíte na dny bez zásobování naší civilizace jídlem jsou v jakékoliv pohromě mimořádně důležité.
Být zcela samostatní, to vyžaduje mnohé a jedna z věcí je i to, že si musíte sami vařit a péct kompletně. Pro většinu lidí to ale bude asi spíše psychologická otázka - žaludové cukroví polité březovou šťávou je jedna možnost, cukrová řepa pečená na plotně z obou stran a sypaná skořicí třeba druhá. Na bílý cukr ale budete moci stejně časem zapomenout a včelaření není jen tak.
Obvykle to dnes je tak, že preppeři jsou rozumní lidé a je jim jasné, že jejich tělo potřebuje přirozené potraviny se správnými živinami ve správném poměru na straně jedné a co nejdelší výdrž na té druhé, což je věc, u které je nutno hledat vždy kompromis. Čím déle pak na tom jejich rodina vydrží, tím lépe (ti nejlepší preppeři mají i malé farmy a jsou jinak samostatní v dovednostech okolo), takže po těchto zásobách plynule přejdou na farmaření.
Mnoho lidí ale ukládá jen jídlo zdravé. Vyskytují se zde ale i názory takové, že neuškodí přidat sem trochu junk foodu. Pokud jste stále na rozhraní ohledně tohoto názoru (tedy zda jej přidat do dlouhodobých zásob nebo ne), tak nejste sami. Junk food je často přehlíženou součástí survivalových věcí a ponecháván mimo.
Nicméně, mít v záloze i junk food je fantastický nápad podle některých lidí a to nejen kvůli jeho jídelní hodnotě. I do vašich evakuačních zavazadel tedy dost možná neuškodí něco lehkého „pro uklidnění“ během cesty.
Je to jasné, asi každému: junk food není právě z nejzdravějších věcí, jaké u sebe můžete mít. Ani nejvíce nutričně hodnotných a také to může uspíšit vaši návštěvu dentisty.
I když není dobrý nápad jíst jen junk food po pár týdnů / měsíců, když jste někde schovaní před rabujícími davy, tak junk food má z prepperského hlediska celou řadu pozitiv, čímž si toto místo zasluhuje minimálně opět zvážit.
Otázka tedy je, proč byste ale měli právě vy junk food hromadit? Jsme rádi, že jste se zeptali! Zde jsou některé důvody, proč mít čokoládu, sladkosti a další podobné „provinilecké pochutiny“:
V první řadě na mysli asi (správně) vytane ten fakt, že junk food je skvělé uklidňovací jídlo. Kdokoliv seděl nad nějakým filmem, je mu jasné, že když k tomu přidáte zmrzlinu, popcorn nebo podobného, výrazně to zkvalitní zážitek.
I když to není optimální pro váš hrudník a cukrovku, tak pokud si to můžete dovolit, tak každý bude asi souhlasit z podobných lidí, že když se cítí mizerně, stačí si dát něco sladkého / slaného (a mastného) z junk foodu a rázem je jim výrazně lépe (uvolňuje jeden z hormonů slasti dopamin – dá se obstarat i jinými drogami typu kofein až opium).
Proč je tomu tak? Mnohé ze studií ukazují, že konzumace junk foodu má na váš organismus mnoho efektů. Cukry, tuky a sůl zde obsažené zde brnkají na vaše centrum rozkoše v mozku a nás to udělá rázem šťastné. I to je důvod, proč většina lidí podvědomě něco sní, když je něco / někdo naštve.
Plus, studie ukazují i to, že konzumace určitých typů jídla se silnou vůní (sladkosti, dorty, brambůrky, …) může opět vyvolat nám drahé vzpomínky z dětství apod. Ty jsou obvykle vždy pozitivní, takže toto je další věc, jakou vám podobné jídlo podpoří morálku.
Tím samozřejmě nechceme naznačit, že byste měli jíst jen junk food. Ale fakt, že je schopen lidi učinit (načas) šťastnější, byste neměli podceňovat a je to perfektní důvod pro nějaké ty jeho zásoby.
Pozitivní morálka a mentální síla je věc, kterou budete patrně při jakékoliv katastrofě potřebovat ve zvýšeném množství. Mít tedy rychlý přístup k tomu, jak si zlepšit morálku může z dlouhodobého hlediska mít nečekaně pozitivní dopad.Když už ne junk food aspoň hroznový cukr nebo-li čistou glukózu si dejte každý do kapsy. Na tu funguje každá buňka ve vašem těle, takže ji organismus umí vyrábět z kdečeho včetně tuků.
Ach kalorie, kalorie. To jsou slova často zmiňovaná dietetickými guru a kýmkoliv šik od fitnessu. Jsou ale při snaze přežít co nejefektivněji velmi důležité.
Stručně řečeno, kalorie udává, kolik energie nějaká substance má.
Nevědecké zdroje a lidé obvykle mluví v souvislosti s kaloriemi vždy o jídle a pití v nich. Faktem ale je, že jako jednotku je můžete používat i v souvislosti s uhlím a naftou.
Kukuřice má jedny z největších semen ze všech pěstovaných plodin u nás a je součástí celé řady skvělých jídel i junk foodu, takže ji určitě nepodceňte a pár pytlů si ve své evakuační lokaci zasaďte. Neměla by to ale být jediná věc, jakou zde máte v záloze…
My, lidé, měříme kalorie v našem jídle, abychom věděli, kolik energie získáme konzumací určitého typu a objemu / váhy jídla. I když my všichni potřebujeme kalorie, tak problém je, že když se nehlídají nebo se to s nimi přehání, tak přináší nadváhu časem, jenž s sebou nese kvanta potenciálních zdravotních potíží.
Průměrný člověk potřebuje denně cca 1600-3000 kalorií v závislosti na mnoha faktorech: pohlaví, výška, váha, váš metabolismus konkrétní, …
I když se kalorie snaží většina lidí z moderní civilizace omezit, když jste v survivalovém režimu, tak potřebujete minimálně minimum jen když ležíte (ale spíše mnohem více, jelikož budete dělat tuny věcí co jinak neděláte: sekání dřeva, doprava dřeva domů ručně, …). A to je dobrá šance právě pro junk food.
I když je důležité mít v jídlu normální zdravé věci (zelenina a ovoce, luštěniny, rýže, obilniny, …), tak musíme si uvědomit, že junk food vám dá mnohem více energie na svoji váhu.
Když si tedy dáte vedle sebe zdravé jídlo a junk food, tak co se čistě kalorií týče, junk food vždy vede. Je tomu tak proto, že v přírodě se nikdy nevyskytuje nic tolik slaného a cukr a tuk zároveň (na to má člověk mimochodem vyladěné i mitochondrie, jenž takto neustále přetěžujeme cestou cukru i cestou tuku zároveň).
Proč je to důležité? Inu, když jste omezeni objemem ve vašich nouzových zásobách, tak bezpochyby budete chtít nosit to nejvíce kaloricky hutné jídlo. Když se proto podíváme na ty nejvíce hutná kalorická jídla:
A nyní srovnáme tento junk food s jídly, jenž jsou zdravá. Jak vidíte sami, z nezdravých věcí dostanete více, ale má to svoji daň na vašem organismu (namátkou i vyšší tlak kvůli přebytku soli ve všem – když si ji hlídáte, překročíte s moderním jídlem normu 2x, když ne, tak i 4-5x!):
Jelikož většina z moderní civilizace touží po junk foodu, tak se dá používat jako odměna v nouzové situaci.
Tím spíše když máte děti, tak něco sladkého za pomoc s balením, nošením atd. je jistě motivuje ještě k větším výkonům typu sekání / řezání dřeva, donesení vody, … Tím je zaměstnáte i učiníte šťastnými zároveň.
Pokud dojde na jakoukoliv katastrofu, tak ani při vaší nejlepší snaze nemusíte mít u sebe vše, co jste s naplánovali, protože se sem třeba nestihnete dostat. Nežli se tedy dostanete k vlastním zásobám, budete možná na junk foodu chvíli závislí. Také asi časem budete postrádat to či ono do domácnosti, když budou zavřené obchody.
Když ale máte sousedy, tak můžete zkusit s nimi jít něco vybarterovat, takže získáte věci, jaké potřebujete.
Jelikož junk food není věc, kterou by kdokoliv normální měl ve větším množství doma, ani to není něco, co byste si vypěstovali na farmě standardně (čokoláda ne, popcorn asi ano…). Je tu tedy dobrá šance, že za něco podobného seženete dobrou cenu (i za alkohol patrně), takže když vás to bude stát čokoládovou tyčinku nebo brambůrky a získáte věc, jenž by vás jinak stála trojnásobek, tak tím lépe pro vás a vaši rodinu.
I když na toto obvykle jen málokdo pomyslel, ty nejmastnější brambůrky jsou skvělé podpalovače ohně, když se dřevu jinak nechce.
I když asi máte normálně nějaké věci, jenž používáte pro rozdělání ohně, tak pokud to z nějakého důvodu nefunguje, tak vždy můžete sáhnout po něčem mastném. Speciálně to asi oceníte tehdy, když máte opravdu hodně mokrá podpalovací dřívka nebo troud.
Určitě ale si brambůrky šetřete a nikdy sem nedávejte více jak tři.
I když se na ni většina lidí dívá jako na nezdravou, udělat si zdravou pizzu není tak složité (mouka ze žaludů). Můžete (či přesněji, musíte) navíc experimentovat s alternativními věcmi zde, když budete bez sýra, salámu a kečupu po celá léta asi. V lepším případě…“
Poslední eso junk foodu je jeho neuvěřitelná výdrž. Když si jej zkrátka jednou pořídíte, tak něco vydrží.
I když vaši survivalovou / prepperskou zásobu jídla doufejme nikdy nevyužijete, asi vám neuniklo, že ji musíte čas od času vyměnit, abyste zde neměli nic zkaženého nebo nedejbože botulotoxin.
I když tyto věci samozřejmě normálně sníte při tom, pořád vám junk food šetří čas a peníze, jak často to musíte dělat v dlouhodobém hledisku.
Když jste se již rozhodli ukládat si junk food, tak potom je na čase, odhalit a zjistit, kolik ho vlastně potřebujete / měli byste / je vhodné uskladnit. I když je to rozhodnutí, které si každý individuální prepper musí nakonec udělat sám v závislosti na svých konkrétních potřebách, tak zde jsou jisté všeobecné návody, jenž následovat:
Pokud zamýšlíte uložit vaše jídlo, tak asi v první řadě sáhnete po věcech, jenž mají i co nejdelší výdrž, abyste se vyhnuli jeho případnému zkažení a nemoci v době krize.
Datum na obalu ale nutně neznamená, že poté exploduje a nesmíte to přetáhnout ani o vteřinu.
Faktem je, že když se nepočítají věci pro děti, tak v řadě zemí je dost volná legislativa ohledně expirace a maximální trvanlivosti. I u nás často narazíte jen na minimální trvanlivost.
Většinou to sem výrobci dávají z prostého důvodu – abyste je zkonzumovali před tím, nežli začnou ztrácet na kvalitě. Ne aby vám řekli, že se to vteřinu poté stane prudce jedovaté.
Vlády obvykle jen hlídají věci, jenž se rychle zkazí a musí se patřičně skladovat. I v USA vám poradí vláda jen toto: „Když nepočítáme věci pro děti, tak když toto datum projde v domácím skladování, tak stále by se měla daná věc dát sníst, když jste se dobře starali o jeho skladování ovšem a to až do doby, dokud zkaženost není evidentní. Zkažené jídlo má jiný zápach, texturu i barvu, kvůli zde se množícím bakteriím, takže v takovém případě jej určitě nejezte.“
Pokud tedy nevíte, jak dlouho vám vydrží váš junk food, tak je to celé jen o ochutnání a přičichnutí a sledování obecně čehokoliv podezřelého před jídlem.
Obecně platí, že balené jídlo, kde je mnoho cukru a nízký počet ingrediencí, co se mohou pokazit (mléko, vejce, …) vydrží déle.
Občas junk food vydrží déle, když ho dáte do nového vlastního obalu. Vždy a vše jedlé musíte nicméně držet v chladu, temnu (mimo slunce minimálně) a suchu. Jinak to ovlivní výdrž.
S tím vším na mysli se tedy podívejte, jak dlouho vydrží junk food (resp. součásti jiných receptů, z jakých asi budete vařit):
Pokud byste přežívali nějakou dlouhodobou událost, tak je jedna věc jistá již nyní – časem byste se nevyhnuli tomu, přejít na vlastni miniaturní farmu (klidně jen s pár slepicemi) a kompletnímu vaření / pečení vlastních věcí. Má to i tu výhodu, že vždy víte, co a jaké kvality tam je a nemusíte sem ani dávat desítku éček.
Když si pořídíte dlouho se držící junk food, tak je to důležitý krok v této cestě, ale není to konec všeho.
Můžete mu totiž často prodloužit trvanlivost tím, že ho doma správně uskladníte. Zde jsou proto některé tipy, jak na to.
Opět zdůrazňujeme, že vaše zásoby pro rodinu i vás (a miláčky) by měly být v první řadě zdravé a výživné („jezte skutečné jídlo!“), ale je zde i tolik pozitivních věcí ve hře pro junk food při katastrofách, že jeden mu prostě nemůže odolat. Minimálně jako barterovací / motivační předmět jej využijete také vždy a všude.
Když už nic jiného, tak vám junk food podrží hladinu soli na optimálním příjmu aspoň pár gramů denně. Sodík / sůl sehnat totiž jinak jde jen dost těžko (pití krve zvířat). Zvolte ale i mezi junk foodem právě takové věci, jaké vydrží nejdéle.
Pokud má ale junk food vydržet opravdu gigantické časové období, budete jej muset možná i alternativě přebalovat do hermetických obalů.
Taktéž si pamatujte, že junk foodu byste neměli mít nikdy příliš! Je totiž poměrně rozměrný a zabírá místo jiným důležitějším věcem. Nějaký zde ale neuškodí, jak jsme dnes připomněli.