Co se týče kvalitního koření pro svůj výlet nebo survivalovou / bushcraftovou akci, tak to je věc, která obvykle přijde na mysl průměrnému člověku jako poslední a i pak se omezí tak maximálně na osvědčené duo sůl a pepř. A to je škoda! Jsou to totiž právě koření, jenž nám umožňují si ozvláštnit jídlo (a že se v lese a na polích většinou nejedná o extra lahůdky, to nám můžete věřit). A aby to nebylo málo, většina koření je velmi zdravá pro tělo.
Nemít v batohu nějaké to koření je vyslovený nerozum, jelikož nám jednak zpříjemní chuť běžných věcí (nudle, všelijaké instantní hrůzy, …) a v neposlední řadě zajistí, že naše tělo bude mít stále dost sil bojovat s infekcí / zánětem i tehdy, když to nejvíce potřebujete (a to opravdu není v civilizaci, kde je každý dobře živený a u doktora je za 10 minut).
Ještě nežli se vrhneme na seznam koření, je potřeba si objasnit, co se skrývá za pojmem Oxygen radical absorbance capacity (ORAC). To je metoda, jenž měří schopnosti a aktivitu antioxidantů in vitro v nějakém biologickém vzorku. Stručně řečeno a bez zabředávání do přílišné „doktořiny“, čím větší je tato hodnota, tím lepší pak vaše tělo získá z dané látky účinek. A tím lépe vaše tělo může bojovat s volnými radikály a rakovinou. Mimochodem, veškeré hodnoty ORAC dole jsou brány na 100 gramů.
Je jich mnoho a jelikož je to biologický materiál, trochu se liší pokaždé díky jinému místu (výkyvy počasí), druhu rostliny, drobným rozdílům v chemii půdy, kyselosti, … :